Najčešća pitanja Toplotna pumpa voda/voda

pitanja

1. Da li Viessmann toplotna pumpa vazduh-voda može i da hladi ?

Da. Viessmann toplotna pumpa vazduh-voda može kako da greje tako i da mnogo povoljnije i komfornije od postojećih klima-sistema (split-sistema) hladi Vaš dom.

2. Kolika je potrebna izdašnost bunara za toplotne pumpe voda-voda ?

Potrebna količina bunarske vode definisana je tehničkom dokumentacijom za svaki kapacitet pumpe ali gruba računica za potrebnu izdašnost jeste oko 200L/h po kW toplotne snage toplotne pumpe.

3. Kolika je potrebna dubina bunara za toplotne pumpe voda-voda ?

Dubina bunara zavisi od dosta faktora ali pre svega od kapaciteta toplotne pumpe i izdašnosti tla na kojoj se vrši busenje.

4. Da li voda iz bunara direktno ulazi u toplotnu pumpu ?

Ne. Bunarska (podzemna) voda zbog svog negarantovanog hemijskog sastava bi veoma brzo zaprljala izmenjivač toplotne pumpe sto bi dovelo do zastoja…stoga se, bunarska voda ubacuje u eksterni među-izmenjivač.

5. Sta je to upojni bunar ?

Upojni bunar je bunar u koji vraćamo vodu iz među-izmenjivača.

6. Koliki je potreban minimalni razmak između izvornog i upojnog bunara ?

Preporuka je da je razmak najmanje 15 m

7. Kolika je maksimalna temperatura grejne vode koju može da ostvare Viessmann toplotne pumpe voda-voda odnosno zemlja-voda ?

Standardne izvedbe pumpi omogućuju temperature vode u razvodu do 60 C ali imamo i posebne izvedbe do 75 C

8. Sta je to „pasivno“ ili „prirodno“ hlađenje?

„Pasivno“ odnosno „prirodno“ hlađenje je poseban, skoro potpuno besplatan način hlađenja, gde se rashladna energija vode odnosno zemlje, direktno usmerava ka sistemu u objektu, pri ovakvom načinu hlađenja se ne pali kompresor toplotne pumpe.

Više informacija na http://www.loren-line.rs

2 responses to “Najčešća pitanja Toplotna pumpa voda/voda

    • Postovana, cene toplotnih pumpi voda-voda primer od 28 kw je 8000 eur COP je 6.3, potrebno je jos dosta podataka o samom objektu da bi se definisala snaga Toplotne Pumpe(izolacija objekta, koji vid je grejanja instaliran, koja je stolarija na objektu, na koji se sada nacin grejete..)
      Molimo vas da nam se za detaljne informacije obratite na nase telefone 011/316-8753 ili 011/316-8754 ili na email info@loren-line.com
      S postovanjem
      Draca Pavle

Leave a comment